Suposo que, qui més qui menys, alguna vegada heu jugat amb els famosos germànics Clics de Playmobil (o segons l’època a l’estat espanyol, de Famóbil). El cap de setmana del 12 i 13 de Novembre d’enguany, s’ha celebrat a Girona la 1a Fira del Col·leccionisme de Playmobil Concurs Internacional de Diorames de l’univers Playmobil.

Quan el pares es tornen nens!

Tractant-se de la primera edició opino que va ser molt lluïda, tot i que potser petita però, no per això, mancada de qualitat i públic.

Molts vàrem ser el qui ens vam acostar fins al Palau de Fires de Girona per veure els diorames que prenien part del concurs i acostar-se fins a les parades de col·leccionisme amb accessoris i complements, dels famosos ninots.

L’ambient era purament familiar, on els pares esdevenien nens, i els nens i nenes al·lucinaven i es divertien amb els tallers dedicats a tocar, muntar, jugar i personalitzar els seus Playmobils.

Els participants al concurs eren bàsicament catalans, però també n’hi havia de França i Alemanya, d’on provenien també les més nodrides paredes de col·leccionisme.

Playmobil, més de 40 anys donant “guerra”

Va ser l’any 1970, quan la crisi del petroli estava a punt d’esclatar, que l’alemany Hans Beck, dissenyador en cap de l’empresa joguinera Geobra Brandstätter, va presentar un nou producte que havia de treure dels problemes financers que s’acostaven a la famosa fàbrica de Hula Hoops. Fins llavors els Hula Hoops eren el màxim baluard que tenien, però l’encariment del preu del petroli feia que la fabricació de grans joguines de plàstic representés que aquestes es convertissin en articles de luxe.

Doncs sí, aquest nou producte era el famós Clic. I no només representava abaratir costos (ja que poc plàstic es necessita per una figureta de 7’5 cm) sinó que, junt amb els Lego, han esdevingut una de les joguines més importants de finals del s.XX i que segueix essent-ho ja ben entrats al s.XXI!

I de diorames va la cosa…

Tot i haver molts diorames, només una vintena entraven al concurs, on la temàtica principal, acord amb la idiosincràsia de Esplay (organitzador de l’event), ha de ser sobre la ciutat que acull l’esdeveniment.

Puc dir que les meves preferides van ser, d’una banda, la dedicada al 3r Setge de Girona que va patir la ciutat durant la guerra del francès, i que la va sumir en un perllongat setge de 7 mesos.

I per altra banda, la que també em va cridar l’atenció va ser la que estava dedicada a Joc de Trons i la intervenció de la ciutat com a plató gegantí.

Això no vol dir que la resta no m’agradessin o no estiguessin al nivell de detall o enginy d’aquestes, ans el contrari, i aquí us deixo una (molt petita) mostra d’algunes d’elles.

 

Suposo que l’any vinent es repetirà l’esdveniment, o així ho espero, ja que per 3€ l’entrada, val la pena perdre-hi un parell d’hores (molt especialment si es va en família).